Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stopařské zkoušky dle MZŘ - IPO

25. 11. 2013

První zkušenosti s nácvikem stop jsme získali při nácviku na zkoušku ZPU - 1 dle NZŘ, kde se jednalo o stopu vlastní s jedním pravoúhlým lomem a jedním předmětem v průběhu a druhým na konci stopy. Tato stopa byla součástí disciplín, které dále pokračovali poslušnostní částí - viz rubrika Zkoušky.

Loňského roku jsme se pustili po 2,5 letech cvičení lovečtiny do nácviku na stopařskou zkoušku FPr 1 ( je to jinak 1. oddíl komletní zkoušky pro sportovní plemena IPO1, která má mimo tuto stopu dále oddíl poslušnosti a následně obrany). Jestli si někdo myslí, že lovečtina nám pomohla k lepšímu stopování, tak se mýlí, ba naopak. Je to úplně jiný druh čichání , který je založen na přesnosti provedení, intenzitě opravdového čichání (tedy se zavřenou tlamou a nízkým nosem) a práce pejska, přesvědčivého označení předmětů v pozici sedu či lehu, případně ve stoje  před nimi v úrovni předních pacek. Předměty jsou pouze velikosti cca 2x10x0,5 cm z materiálu kůže, filc nebo dřevo ne příliš odlišné od okolního terénu. Tedy rozhodně žádná odměna  a motivace prostřednictvím nálezu řádného kusu tak lákavé zvěře jako doposud. Ba naopak tato musela být po dobu nácviků stop pro mé domácí cvičení nepoužívaná a lovečtina  - tedy především vlečky, které Buddy měl v největší oblibě - nejlépe v útlumu úplně. Stopy se dělají u těchto zkoušek jen lidské  - buď tedy vlastní nebo cizí  - a předměty musí být napachovány také pouze těmito danými osobami. Co se týče opravdu přísného bodování a celkového přesného popisu zkoušky, tak to raději odkážu na najití si zkušebního řádu, protože bych tu psala jinak zřejmě pěkně dlouhý román  . Budu tedy psát pouze v krátkosti a s největší srozumitelností i pro laiky.

Zkouška FPr 1 byla šlápnutá mou osobou. Po označeném nášlapu  štítkem následovaly 3 přímé úseky a dva lomy v pravém úhlu, trasa vedoucí doprava do tzv písmene U, délky nejméně 300kroků,2 předměty na trase, 20min stará od našlapání. Čas limit pro vypracování byl max. 15 min. Tuto zkoušku jsme s Buddym zvládli úspěšně s celkovými 85b (max 100b) a známkou Dobrý. Do půl trasy šel moc pěkně, po půli trasy pár chybek v přesnosti a vysokém nose při stopování, krátké zaujmutí myší dírou na trase a jeho tělem boční označení předmětů. Jinak ale pracoval samostatně a šel pěkně dopředu se zájmem o stopu .

Ještě toho roku krátce poté jsme zkusili složit i FPr 2, ale tam jsme  neuspěli, ještě jsme nebyli dobře připraveni .Pro předsavu - byla šlápnutá cizí osobou bez naší přítomnosti,po označeném nášlapu  štítkem následovaly 3 přímé úseky a dva lomy v pravém úhlu jako u FPr 1, trasa vedoucí opět doprava do tzv písmene U, délky nejméně 400kroků,2 předměty na trase, 30min stará od našlapání. Čas limit pro vypracování byl max. 15 min. 

Tohoto roku  2013 jsme se opět po zimní lovecké sezóně začali hned z jara chystat na pokračování ve stopování. Zkoušku FPr 2 jsme tentokráte zvládli v době již obstojné připravenosti na ni. V létě jsme se dostavili na její složení do nedalekých Větřkovic, kde byla součástí letního výcvikového tábora. Aby si Buddy obkouknul prostředí a zkusil si ji tréninkově i s úplně cizím kladečem, jeli jsme se zde podívat 2 dny před samotnou zkouškou. I v této zkoušce jsme obstáli, i když trochu s většími chybami  s celkovými 79b v horní hranici známky Uspokojivý. Trošku zde zahrála smůla, že při nácviku na nášlapu zbylo ještě pár pamlsků, které Buddy před 2. dny neposbíral a zkoušková trasa vedla téměř ve stejném místě. Foukal navíc silnější vítr,který kupodivu Buddymu  nevadil, ale způsobil lepší navětření těch pamlsků opodál a "mlsoun"se ihned po nášlapu za nimi vydal je vyzobkat...a jéééje . Následovalo znovunasazení, nový povel....pak už šel pěkně jen s drobnými nepřesnostmi na 2. lomu a v pomalejším označování předmětů. Už jsme se blížili k cíli a najednou nesmyslné odbočení napravo, pak nalevo a já zůstala stát, protože se mělo dojít už rovně. Žeby nějaký svádivý zápach ranní procházející zvěře? Kdo ví...to asi jen  Buddy. Pak se naštěstí hned vzpamatoval a došel už do konce pěkně. Takže mínus body za zadržení psa....no nic jiného se ale v té chvíli dělat ani nedalo, pokud jsem chtěla úspěšně dojít až do konce,že? Ale i tak prostě zkouška byla, takže O.K.

Začátkem měsíce listopadu ještě tohoto roku jsme se přihlásili na naši 3. nejnáročnější stopařskou zkoušku FPr 3. Příprava na ni byla opravdu náročná, nedalo se spoléhat na náhody, štěstí a jiné podobné věci. Psík prostě musel být pro obstání na ni připraven a čichat velice dobře a samostatně a já ho nerušeně následovat a jen vytušovat obvyklý tvar trasy, která byla šlápnutá opět cizí osobou bez naší přítomnosti. Po označeném nášlapu  štítkem následovalo tentokráte 5 přímých různě dlouhých úseků, 4 lomy v pravém úhlu, trasa vedoucí doprava do tzv písmene R ( bylo uzavřené), délky nejméně 600kroků,3 předměty na trase, 60min stará od našlapání. Čas limit pro vypracování byl max. 20 min. Takže od předešlých podstatný skok !

Naše příprava došla naprosto napřesno na tento den a Buddýsek mne i přihlížející opravdu mile překvapil! V této zkoušce jsme obstáli pro mne naprosto úžasně s celkovými 94b (max. 100b) a známkou Velmi dobrý. Kladečku jsme vůbec neznali, ani si s ní nedali předem trénink - možná i to bylo dobře, protože se Buddymu hned už na nášlapu zdála tato stopa velice zajímavá. Šel celkově opravdu moc hezky, poctivě čichal i označoval předměty, pěkně vypracovával lomy, jen vyšší nos na 4. úseku, který šel proti větru. Lom však již přesný a hlavinka s nosem šla po něm hned dolů a krásně došel až do konce. To bylo radosti, dostal na hlavinku hned po ukončení ještě před odhlášením ode mne pusu...prostě jsem se zkrátka neudržela . Po odhlášení a ohodnocení paní rozhodčí byl pak řádně pochválen a odměněn několika hody jeho oblíbeným skákacím balónkem. Myšák jeden ušatý...jak málo mi stačí ke štěstí.

Já ho prostě miluji !

Chtěla bych velice poděkovat svému dloholetému, nyní již bývalému, cvičiteli Martinovi Uřičařovi, za vše co pro výcvik mého Buddyho a mě udělal néjen závěrem ve stopařině ,ale celkově ve sportovní kynologii a v lovečtině...a dále nemalý dík nové cvičitelce Lence Chmurové, která nás celý měsíc před zkouškou výborně připravovala na její složení. Mákli jsme si s ní, vyžadovalo to pro nás i novou a velice intenzivní práci, ale vyplatilo se . Oběma patří můj obdiv a dík za jejich trpělivost s námi a za jejich zkušenost s prací se psy.

A co bude dále? To zatím nechávám otevřené........