Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chovné podmínky pro GR

Chovné podmínky Golden retrieverů

(Vydáno: 09.11.2010, upraveno: 02.06.2016)

- pes výška v kohoutku  56-61 cm
- fena výška v kohoutku 51-56 cm

 - Smí chybět 2 zuby kromě řezáků a špičáků

- Skus musí být nůžkový. Zuby M3 (dolní čelist – třetí stolička) nejsou považovány za funkční zuby, proto se do celkového počtu nezapočítávají.

- V případě neplnochrupého jedince je možné krytí pouze ve spojení s plnochrupým.

- Pokud je DKK A/C až C/C je možné krytí pouze ve spojení s DKK A/A až B/B.

 

Výstavy: alespoň 2x velmi dobrý, z toho nejméně jedno ocenění na výstavě vyššího typu (národní, mezinárodní, klubová, speciální) ve věku nad 12 měsíců

Zkoušky: OVVR nebo jakákoliv klubová lovecká zkouška

RTG : DKK A/A až C/C
DLK pouze vyhodnotit, výsledek neovlivňuje chovnost

Doporučené zdravotní testy u chovných jedinců:

Golden retriever

pravidelně jednou ročně oftalmologické (oční) vyšetření; zjišťuje se výskyt očních defektů, vyšetřeni by měli být oba rodičetýká se i jedinců, kteří jsou geneticky prcd-PRA clear

  •          genetický test na prcd-PRA
  •          genetický test GR_PRA 1
  •          genetický test na GR-PRA 2
  •          genetický test na Ichthyosu - ICT
  •          rentgenologické vyšetření na OCD ramene

 

K chovu mohou být použití jedinci až v den, kdy dosáhnou stáří 18 měsíců.

Všechny materiály - PP, 2x posudek, RTG a tabulku OVVR posílat v originálu + kopii. A na posudku musí být uvedena výška psa + spočítané zuby. Bez tohoto psa nelze uchovnit.

Chov retrieverů v jednotlivých klubech: členství je možné v obou klubech současně. 

Chovní jedinci musí být zaregistrováni pouze v jednom klubu i když majitel je členem obou klubů.  

 

 

Je naprosto zásadní používat genetické testy správně!

Především je třeba si uvědomit, že přenašeč (carrier) je především zdravé zvíře a díky genetickým testům je možné tyto přenašeče využívat v chovu bez rizika narození postiženého štěněte. Vyřazování přenašečů naprosto zbytečně drasticky zmenšuje genofond plemene. Proto je důležité testovat nejen chovné psy, ale i feny a podle výsledků volit partnera, který bude co nejméně příbuzný, bude odpovídat typem a vhodně vyváží slabiny feny a nebude přenašečem téhož defektu jako fena. Není žádoucí využívat pouze psy čisté „na všechno“. Je třeba si uvědomit, že na mnoho jiných nemocí genetické testy nejsou a právě jejich výskyt může kvůli zmenšování genofondu v budoucnu dramaticky stoupnout.

Z chovu by naopak měla být vyřazena všechna zvířata, která nejsou zdravá, bez ohledu na chovné podmínky. Zdravé zvíře nejsou jen nulové kyčle a dva negativní genetické testy. Jde zejména o všechny defekty a onemocnění, na které genetické testy neexistují: epilepsie, srdeční vady, snížená činnost štítné žlázy, metabolická onemocnění, těžké alergie a kožní problémy, entropium, ektropium, OCD, oboustranná ruptura kolenních vazů, spondylóza, luxace patelly, atd.