Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava na zkoušky lovecké upotřebitelnosti

Od posledního příspěvku o výcviku došlo k dalšímu rozvoji Buddyho, no a také mé osoby coby vůdce při našich aktivitách a zkouškách.

Koncem léta minulého roku, po složitějších a z části samouckých přípravách  na naše první lovecké zkoušky– problém najít cvičitele , jsme úspěšně složili klubové SZVP a KPZ, kde jsme získali III. ceny z výkonů. Přitom bych ráda poděkovala kamarádce myslivkyni Evě, že si našla alespoň nějaké to volno i při svém velikém pracovním vytížení a rodině a dále garantu zkoušek panu Ordáňovi, na kterého jsem se před SZVP v Bohuslavicích obrátila o pomoc, že nevím, jak si poradit s rákosím, když nemám zkušenosti a ani možnost rákosí v rybníku. Domluvil mi spolupráci s tamními myslivci, kteří se chystali také na tyto zkoušky, aby mi pomohli a proto jim také všem patří můj dík.

Na základě těchto prvotních zkušeností jsme v letošní sezóně roku 2011 navázali. Tentokrát  společně s výcvikářem poslušnosti Martinem a pak v lesní honitbě Plesná - Dobroslavice i s myslivcem Oldou. Pod  jejich vedením se vychytaly chybky minulé sezóny a doučily nové disciplíny a tak jsme zdárně v létě složili opravně klubové KPZ a poté pro nás nově LZ přes OMS Bruntál. Na obou zkouškách se nám dařilo výtečně, Buddy pracoval s nasazením a elánem jemu vlastním. KPZ jsme ukončili tentokráte v I. ceně a LZ po jediné chybce při markingu v II. ceně s vysokým počtem bodů. Nově jsme tedy zvládli od loňska poctivé do stran prostorné slídění s dohledávkou bažanta, barvu spárkaté zvěře na barvář. řemeni – jako vodič, následování – tzv. šoulačka ( dosti obtížná disciplína pro Buddyho při jeho temperamentu). Provádění disciplín v prostředí lesa bylo rozdílnější než na louce – smíšený terén a povrchy ( listí,  tráva s kopřivami  či ostružiní, klacíky v trase apod). Mohu ale říct, že se nám tam líbilo mnohem více.

Člověk vyšle psíka na vlečky, kde po pár metrech po vypuštění se mu ztratí někde v porostu a za stromy a pak jen čeká, jak to dopadne. Sláva! Po chvíli už vidím jak se z dáli vrací bílá „figurka“ s hlavou vztyčenou, takže správně hádám, že nese zvěř – opatrně, aby ji nějaký keřík či jiný porost a překážka nebránil v dopravě k paničce. Jindy komplikuje práci na stopě nedávná přítomnost tamní zvěře, která lesem  přeci jen brouzdá častěji, či se zde v bezpečí ukrývá. „Lákající bublající potůček s chladnou vodou, který protéká mýtinkou…a panička nevzala s sebou v tom parnu vodu…tož vlečka nevlečka, musím si odskočit, žízeň je žízeň!“: říká si Buddy. A tak se učíme na tréninzích jeden od druhého, poučujeme se z chybek a získáváme spolu nové dovednosti. A výsledek na zkouškách se dostavil.

Moc děkuji za pomoc Martinovi s nápravou chyb ve slídění…nácvikům tzv. vysílaček – úžasná pomoc při navádění psa do žádaného směru! ….nácviku stop na louce  i v lesním terénu a dopilování disciplín poslušnosti. Dále veliký dík za čas a trpělivost i Oldovi, který nám stál po boku v lese a vystřílel nejednu patronu a trousil za sebou kapky krve – né vlastní – ale barvy na stopu vedoucí ke kožce srnečka. Také díky i za jeho asistenci střelce přímo na LZ v Třemešné. Však jsem si vybrala k výcviku také ty dva nejlepší, které znám! No Olda se vlastně nabídl sám, doufám, že pak nelitoval,hi! Ale vzhledem k tomu, že mi již hlásí hony letošní sezóny, na které se mám chystat, tak byl zřejmě s námi spokojen.

A teď za pomoc s výcvikem hajdy do práce!! Ještě , že tato práce je nám zábavou. Jen držte palečky, abychom  naši již druhou loveckou sezónou prošli ve zdraví. Tam už je vše naostro a taky s ostrými…